Мирослав Дочинець

 

Дочинець М. Криничар. Горянин : романи / М. Дочинець. Мукачево : Карпат. вежа, 2017. 612 с.

   Романи удостоєні Національної літературної премії ім. Т.Шевченка у 2014 році. «Криничар» — це людина і справа життя. Як казав Григорій Сковорода — «сродноє дєло». Це дуже потужний термін, який мені надзвичайно подобається. Це те, що нас тримає, веде, те, що ми залишаємо після себе, це служіння. Я б просто сказав, це книжка про Служіння з великої букви, про людину, яка служить до кінця свого життя, у цьому подвиг наш – просто служити.

   Мирослав Дочинець «Горянин» — це незбагненна історія про дивовижного чоловіка, який несподівано втрачає все і починає свою щоденну боротьбу за кожну п`ядь родової землі, кожну крихту родового скарбу. Ця книга — про «стяжання духу», мудрість любові, про пам`ять серця, силу терпіння і високість людської душі. І про те, що кожен наш день — це сходження до чогось і спуск у нікуди… А ще між рядками цього роману буяє джерельний нурт стихії Карпатського Світу.

 

Дочинець М. Лис у винограднику : роман / М. Дочинець. Київ : Ярославів Вал, 2010. 292 с. 

  Роман Мирослава Дочинця про чоловіка незвичайної долі й унікального хисту, який шукає в провінції свої загублені сліди, а знаходить сенс життя, нові цінності й нове кохання. Роман читається на одному подиху, залишаючи відчуття подарованої долею любовної пригоди. Тут є все: шляхетний стиль, тонка дотепність, призабутий романтизм, детективна інтрига, непідробна читабельність.

 

Дочинець М. Світильник слова : книга життя. Життя книги / М. Дочинець. Мукачево : Карпат. вежа, 2017. 212 с. 

   Вся природа всіма властивостями своїми підсилює людину в створенні слова, як вищої форми. І в цьому сенсі «слово людське значніше за сонце» (М. Прішвін), від якого нібито народжується життя на землі. Слово — як сторожа духу, як сіль мудрості, як енергія краси. Про це нова книга Мирослава Дочинця.