„Голоси історії Павла Загребельного“ (100 років від дня народження Павла Архиповича Загребельного (1924-2009))

   25 серпня 2024 року минає 100 років з дня народження Павла Архиповича Загребельного, українського письменника, журналіста, редактора, сценариста, громадського діяча.
   Народився в селі Солошине Кобеляцького району Полтавської губернії. Навчався майбутній письменник у Солошинській середній школі. У старших класах захоплювався математикою. Мріяв бути вченим.
   1941 року  закінчив школу й у віці 16 років 10 місяців пішов добровольцем на фронт. Брав участь у битві за Київ, був поранений. Після шпиталю знову воював. У 1942 році знову отримав тяжке поранення в груди та в непритомному стані потрапив у полон до нацистів, перебував у концтаборі до лютого 1945 року.
   Після війни, працював у колгоспі бухгалтером.
   1951 року закінчив філологічний факультет Дніпропетровського університету. Півтора десятиліття був на журналістській роботі.
   Серйозною заявкою на письменницьку зрілість стала повість з автобіографічною основою «Дума про невмирущого» (1957).
   У 1960-х роках зросла популярність Загребельного не лише як письменника, а як енергійного й талановитого редактора-новатора «Літературної газети», перейменованої ним у 1961 році на «Літературну Україну». Це видання під керівництвом Павла Загребельного упродовж 3-х років стало справжньою трибуною вільної, за тогочасних можливостей, творчої думки.
   З 1964 по 1973 рік – він відповідальний секретар, згодом – заступник голови правління Спілки письменників України.
   Понад сорок років П. Загребельний працював в українській прозі. За цей час письменник створив основну частину своїх романів, які принесли йому світове визнання. В  доробку близько двадцяти романів, а також збірки оповідань та повісті. У 1974 р. за романи «Первоміст» й «Смерть у Києві» письменник отримав Державну премію імені. Т. Г. Шевченка.
   У 2004 році за самовіддане служіння Україні, багаторічну плідну діяльність на ниві письменства, визначний особистий внесок у збагачення національної духовної скарбниці, утвердження гуманістичних ідеалів нагороджений званням Героя України.
   Помер 3 лютого 2009 року, похований у Києві — на Байковому кладовищі.
Все життя Загребельний вів щоденник, який заповідав опублікувати через 20 років після своєї смерті.
   Павло Загребельний є одним з найпопулярніших українських письменників, чия творча спадщина приваблює багато читачів, а твори перевидаються та перекладаються різними мовами народів світу.
   До 100-річчя з дня народження Павла Загребельного виставка-ювілей «Павло Загребельний: життя і творчість», що знайомить із життєвим шляхом та творами видатного письменника з фондів Наукової бібліотеки.

Павло Загребельний: життя і творчість