«Іду по своїй душі, як по мінному полю…» (60 років від дня народження Сергія Вікторовича Дзюби) з циклу «Літературний всесвіт сучасної України»

   Сергій Вікторович Дзюба — людина багатостороння: поет, прозаїк, публіцист, дитячий письменник, драматург, перекладач, пародист, критик… Водночас він бере участь в декількох резонансних літературних проєктах, один з яких – всесвітній.
   Народився 20 вересня 1964 року в місті Пирятин на Полтавщині в сім’ї робітників. Служив у війську (1984—1986), закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Шевченка (1982—1989).
З 1989 року мешкає у Чернігові.
   Автор 120 книжок. Всі  книги Сергія Дзюби присвячені його коханій дружині Тетяні Анатоліївні Дзюбі (Мурзенко)  — письменниці, журналісту, вченій, доктору наук із соціальних комунікацій, професору.
   Як журналіст працював кореспондентом обласної молодіжної газети «Гарт», редактором газети «Чернігівські відомості», власкором газети «Молодь України», заступником головного редактора газети «Деснянська правда» та ін.. Теми журналістських публікацій С. Дзюби: матеріали про українських бійців, котрі героїчно боронять Україну, дивовижні люди, неймовірні історії, які відбуваються насправді, а ще — пригоди, мандри, екстрим, містика, детективні історії, культура, мистецтво, література, спорт…
   Упорядник та видавець 10 антологій і збірників сучасної української поезії та прози.
   Також Сергій Дзюба автор, режисер-поставник і виконавець головних ролей  у 36-ти радіоп’єсах, радіосеріалах та радіофільмах, які прозвучали в ефірі Українського радіо, радіо «Новий Чернігів» і радіо «Мелодія». 
   Разом із відомими українськими композиторами написав цикли пісень. У 2018 році в чернігівському видавництві «Десна Поліграф» вийшла книга ста пісень Сергія Дзюби «Примчу на білому коні» (з нотами).
   Як перекладач Сергій Дзюба перекладає українською з 80 мов.
   Твори Сергія Дзюби перекладені 50 мовами і надруковані у 23 країнах. Їх прочитали, прослухали і переглянули в книжках, газетах, журналах, по радіо, телебаченню та в Інтернеті  мільйони людей з усього світу. 
   З першого дня війни Сергій Дзюба та його дружина Тетяна переживали обстріли та ворожу блокаду Чернігова у рідному місті. Допомагали Збройним Силам України. Розповідали правду про віроломну російську агресію всьому світу. Сергій Дзюба став співавтором книжки «Чернігів у вогні. Зметем орду, відправимо до пекла!» (журналісти газети «Чернігівщина» — про війну з російськими загарбниками і героїчну оборону Придесення, 2022).
Значного резонансу набула пісня «Закінчиться війна», яку буквально під жорстокими обстрілами, вночі створив Сергій Дзюба. Пан Сергій – автор слів, а музику написав відомий композитор Петро Лойтра. Пісню виконують лауреати міжнародних конкурсів Інна і Тетяна Чабан.
    Взагалі, Сергій Дзюба – справжній подвижник, патріот, працелюбна, щира, чуйна людина, яскрава особистість. Саме на таких людях і тримається досі наш вразливий світ.
   Нині Сергій Дзюба пише нові книжки та пісні. Успіхів вам, невичерпного творчого натхнення, вдячних читачів.
   До вашої уваги твори С. Дзюби з фондів Наукової бібліотеки.

Сергій Дзюба