Краєзнавчі мініатюри

   320 років (1700) минає з часу заснування Чернігівського колегіуму Іваном Максимовичем.
   У самому центрі старого Чернігова, там де закінчуються вали колишньої фортеці, знаходиться дивовижної краси будівля – бароковий Чернігівський колегіум.
   Чернігівський колегіум — перший навчальний заклад вищого рівня на Лівобережній Україні, що діяв з 1700 по 1776 рр., заснований з ініціативи церковних і політичних діячів, видатних письменників другої половини XVII — початку XVIII ст. Лазаря Барановича та Іоана Максимовича. Протягом 1700—1705 років за фінансування гетьмана Мазепи у Борисоглібському монастирі  було збудовано приміщення колегіуму. Чернігівці пишалися своїм навчальним закладом, називали його «Олімпом Чернігівським Максимовича». Сам І. Максимович називав колегіум «Чернігівськими Афінами».
   Завдяки високому рівню підготовки учнів колегіум отримав широку популярність. Основна увага у колегіумі приділялася опануванню латинської мови, також вивчалася польська, грецька, німецька, французька мови. Викладали — філософію, поетику, риторику, математику, географію тощо.
   У колегіумі здобували освіту вихідці з козацтва, міщанства, духовенства, селянства. Навчальний заклад готував освічені кадри для державної служби, перекладачів, літераторів, церковних діячів та медиків.
   У 1786 році Чернігівський колегіум перетворено на духовну семінарію, яка проіснувала до 1917 року. У роки Другої світової війни будівля була спалена. В 1954-1959 рр. її відреставровано за проектом київського архітектора М.М. Говденка, поновлено і архітектурний декор. Нині в будівлі Колегіуму розміщується адміністрація Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».